Ga voor de elektrische fiets met versnelling

Een elektrische fiets is tegenwoordig uitermate populair en niet alleen onder de oudere medemens die net even wat meer moeite heeft met fietsen, zeker onder de soms wat barre omstandigheden in ons kikkerlandje. Door de trapondersteuning kun je ook met harde wind toch goed vooruit komen.

Maak eerst een proefrit

Elektrische fietsen zijn in diverse modellen te koop. Neem hiervoor eens een kijkje op de website van Fast & Furious of bezoek een van hun filialen verspreid door het land. Online kun je alle locaties vinden zodat je de winkel kunt bezoeken die het dichtst bij jou in de buurt is. Voordeel van het bezoeken van de winkel is dat je de e-bike waar je interesse in hebt ook meteen kunt uitproberen. Zo kun je bepalen welke framehoogte voor jou goed is maar ook wat voor remmen of versnellingen je prettig vindt. Kortom, zo vind je een e-bike die ook echt bij jou past.

Naafversnelling of derailleur

fiets wiel

Een elektrische fiets kan ook voorzien zijn van versnellingen. Hierbij heb je twee soorten: een naafversnelling of een derailleur. De naafversnelling kan tot maximaal 8 versnellingen gaan (hetgeen zeker voor de hobbymatige fietser meer dan voldoende is) en heeft weinig onderhoud nodig. De naafversnelling behoeft ook weinig onderhoud.

Voor- en nadelen van de derailleur

Een derailleur kan wel tot 27 versnellingen gaan en wordt vaak toegepast bij racefietsen of mountainbikes. Ook op elektrische fietsen worden ze gebruikt. Ze hebben als groot voordeel dat je een enorm grote keuze kunt maken uit welke versnelling je gebruikt maar hebben tegelijkertijd ook meer onderhoud nodig. Daarnaast kun je met een derailleur niet schakelen als je stilstaat terwijl dit bij een naafversnelling wel mogelijk is.

Informeer welke versnelling mogelijk is

Als je eenmaal een model gevonden hebt tussen de e-bikes dat je aanspreekt en dat goed bij je past kun je ook daar het type versnelling bij kiezen. In principe kan op ieder type elektrische fiets de versnelling geplaatst worden die jij wilt. Als er een bepaald type standaard op zit houd er dan wel rekening mee dat de prijs omhoog gaat als je voor een andere versnelling kiest.